Oppfyller drømmen om egen bolig – uten hjelp fra mamma og pappa

Oppfyller drømmen om egen bolig – uten hjelp fra mamma og pappa

500 000 ungdommer under 34 år i Norge sparer til sin første bolig. Foreldrene tror likevel ungdommene trenger hjelp økonomisk etter at de har flyttet ut.

Hele 9 av 10 nordmenn eier sin egen bolig, men høye boligpriser krever disiplinert sparing til egenkapital. Norske ungdommer er gode til å spare til bolig, viser en ny undersøkelse gjennomført av Lindorff. Tall fra Norge viser at hele 57 prosent av unge i aldersgruppen 18-24 sparer hver måned til sin første bolig – noe som innebærer at 270 000 ungdommer jobber for å realisere boligdrømmen.

- Å eie bolig står sterkt i den norske kulturen. Det er ikke enkelt å spare til egen bolig når man som ung ofte har lav inntekt, men det er svært gledelig å se at så mange likevel prioriterer dette i Norge, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge.

Totalt sparer 500 000 unge mellom 18 og 34 år til bolig.

Vil du vite mer om nordmenns privatøkonomi og betalingstrender? Trykk her for siste utgave av vår landsdekkende analyse av husholdninger og bedrifter.

Jentene best


Totalt svarer 22 prosent av befolkningen at de sparer til bolig, nesten 1,2 millioner nordmenn. Jentene er hakket bedre til å spare enn gutta med 25 - mot 20 prosent. Kun 10 prosent av de med barn under 18 år sparer til bolig, mens hver tredje uten barn sparer til bolig.

Den nye European consumer payment report gir innsikt i europeiske forbrukeres syn på egne økonomiske utsikter og kan leses som et barometer på den økonomiske situasjonen i Europa. Rapporten er foretatt av Lindorffs morselskap Intrum og er basert på undersøkelser gjort samtidig i 24 europeiske land blant over 24 400 respondenter.

Skiftende risikoansvar


Foreldre bistår ofte barna ved boligkjøp. Samtidig har blant annet boliglånsforskriften av 1. januar 2017 gjort det noe vanskeligere for foreldre å kjøpe bolig til barna. Forskriften innebærer blant annet et krav på 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo (15 prosent i resten av landet), samt et krav om at man ikke kan låne mer enn fem ganger egen bruttoinntekt.

- Vi vet at mange foreldre strekker seg langt for å sikre barnas første bolig. Dette innebærer en selvsagt risiko for foreldrene, og mange foreldre har ikke godt nok vurdert konsekvensene dette kan få for egen økonomi. Våre undersøkelser viser nå at unge sparer mer og dermed selv kan stå for en større del av boligkjøpet. Det er svært positivt, sier Willumsen.

Skal vi tro ekspertene vil ikke renten settes opp før i slutten av året. I tillegg har arbeidsledigheten i Norge sunket den siste tiden.

Må likevel støtte barna


Undersøkelsen viser at over halvparten av de spurte i Norge tror de må støtte sine barn økonomisk etter at de har flyttet hjemmefra.

- Foreldrene er usikre på om barna kommer seg inn på boligmarkedet som følge av høye boligpriser. Samtidig ser vi at ungdommer er flinke til å spare, og de fleste har et sunt forhold til egen økonomi, sier Willumsen.

Når det gjelder de unge, har de positive tanker om fremtiden. 40 prosent svarer at de er, eller kommer til å være, bedre økonomisk stilt enn sine foreldre.

- Samtidig har vi opplevd en forverring for de som først sliter med økonomiske problemer, det gjelder folk i alle aldre. De som sliter må ta kontakt slik at vi sammen kan se hva slags løsninger som er mulig å få til. avslutter Willumsen.

Interessert i den siste utviklingen innen privatøkonomi og betalingstrender? Trykk her for siste utgave av vår landsdekkende analyse av husholdninger og bedrifter.