Fjellvettregler for bedre økonomi

Inspirert av fjellvettreglene har vi satt sammen en liste med råd for å oppnå en sunnere økonomi.

1. Planlegg økonomien

God planlegging er det beste utgangspunktet for å få bedre økonomi. Finn ut hvor mye penger du bruker i løpet av en måned og hva du bruker penger på. Budsjettet er ditt beste hjelpemiddel for å komme i gang med planleggingen.

2. Meld fra til andre om hvordan det går

Økonomi kan være vanskelig å snakke om. Likevel er det lurt å være åpen med dine nærmeste, spesielt hvis du går gjennom en vanskelig periode. Fortell om din økonomiske situasjon og samarbeid for å gjøre den bedre. Både familie og venner kan være viktige støttespillere.

 3. Tilpass budsjettet etter evne og forhold

Et godt budsjett må være realistisk og det skal fungere for nettopp deg. Start med å få oversikt over alle inntektene og kostnadene dine. Da ser du hvor mye du kan bruke på andre ting. Husk også å holde av penger til sparing. Her er litt mye bedre enn ingenting.

Les også: Slik setter du opp et budsjett.

4. Ta hensyn til uforutsette utgifter

Det kan alltid dukke opp uventede situasjoner. Uansett om det er bilen, vaskemaskinen eller noe annet som ikke fungerer, kan det fort bli dyrt. En økonomisk buffer gjør det enklere å møte uforutsette kostnader. En grei huskeregel er at bufferen bør være tre ganger netto månedsinntekt.  

 5. Vær forberedt på at små beløp kan påvirke budsjettet i stor grad

Små utgifter sniker til seg overraskende mye penger. En kaffe på farten, lunsj fra kiosken eller andre småting blir fort flere tusen i løpet av en måned. Med litt planlegging kan du unngå mange mindre kjøp og heller spare pengene til noe større.

6. Ta gode økonomiske beslutninger og unngå impulskjøp

Er du en av dem som er litt for glad i å shoppe? Da er du ikke alene. Hjernen din reagerer automatisk på tilbud og sender signaler som frister deg til å kjøpe mer. Lær deg å kjenne igjen situasjoner hvor du handler mer enn nødvendig. Det er også lurt å tenke seg om en ekstra gang før du kjøper på impuls.

 7. Bruk nettbank, apper og regneark for å få full oversikt

Det finnes mange gode verktøy som hjelper deg med å få kontroll på økonomien din. Bruk nettbanken for å få oversikt over hva du bruker penger. Sett opp et busjett i Excel eller Google sheets. Eller test en app som kan gi deg bedre økonomi.

 8. Vend i tide - det er ingen skam å snu.

Det er aldri for sent å ta tak i en vanskelig økonomisk situasjon. Start med å få oversikt over alle ubetalte krav. Finn ut hvor mye kravet er på og hvem det kommer fra. Det viktigste er at du ikke lar ubetalte regninger ligge. Det lønner seg å ta kontakt med de du skylder penger så fort som mulig. Dette gjelder uansett hva som er grunnen til at du har problemer med å betale.

 9. Ikke nøl med å søke hjelp

Mange synes det er litt skummelt å ta kontakt med oss i Lindorff, men det er faktisk det beste du kan gjøre hvis du har fått en inkassosak og sliter med å betale. Vi hjelper deg med å ta tak i saken din og finne en løsning.

Lindorff sine fjellvettregler for bedre økonomi

Få bedre kontroll på økonomien ved å følge økonomivettreglene.

Lindorff sine fjellvettregler for god økonomi