Dette betyr høyere boligrenter for deg

Norges Bank varslet før jul at renten vil gå opp mot slutten av 2018. Det betyr at en lang periode med rekordlave renter trolig snart er over. Se over økonomien din allerede nå for å være best mulig forberedt.

Ifølge DNB Eiendom har over 300.000 nordmenn aldri opplevd en renteoppgang, og den økte kostnaden kan bli tøff for mange. Selv en liten renteoppgang vil bety en markant økning i renteutgiftene, spesielt hvis du har mye gjeld. Det lønner seg derfor å starte planleggingen allerede nå.

4 steg for å planlegge hverdagen med høyere boligrenter:

1. Finn ut hva en renteøkning vil bety for deg

Det første du bør gjøre er å finne ut hvor mye en renteøkning kommer til å påvirke økonomien din. Det du betaler i renter avhenger av størrelsen på lånet, løpetiden og rentenivået. Gå inn i nettbanken for å se hvor mye du har i boliglån og hvilke vilkår du har. Når du har beløpene på plass kan du enkelt regne ut hvor mye høyere kostnaden blir ved ulike renteøkninger.

Når du vet hvor mye renteutgiftene kan komme til å stige, er det lettere å forberede seg.

2. Kom i gang med sparingen

Mange nordmenn sparer ikke, eller sparer kun ved å nedbetale boliglånet. Nå er et godt tidspunkt å spare seg opp en økonomisk buffer. Med en buffer blir det enklere å håndtere en renteøkning. Den gjør at du gradvis kan tilpasse forbruket ditt til en ny økonomisk hverdag.

Les også: 7 tips til en ryddigere økonomi

3. Få kontroll på kostnadene

Det er fort gjort å miste oversikten over hva du faktisk bruker penger på. For eksempel kan små utgifter som kjøpekaffe og ferdigmat fort bli store beløp. De fleste nettbanker gir deg oversikt over hvilke kategorier du bruker mest penger på. Dette er et godt utgangspunkt for å kartlegge utgiftene dine. Når du har fått oversikt over hva du bruker penger på er det lettere å se hvor du kan kutte, og hvor mye du heller kan bruke på sparing.

4. Ta kontakt ved økonomiske problemer

Hvis du har problemer med å betale er det viktig at du tar kontakt med de du skylder penger så tidlig som mulig. Det er også viktig å ta kontakt med inkassoselskapet hvis du har en sak til inkasso.  Dette er første skritt for å unngå at gjelden hoper seg opp. Det er vanskelig å finne en felles løsning på problemet før du tar kontakt.  

Slik forbereder du deg på høyere boligrenter

Se over økonomien din allerede nå for å være best mulig forberedt på høyere boligrenter.