Spink eller spar?

Mange forbinder nok 31. oktober med Halloween, men i dag er det også Verdens sparedag! Vi feirer med noen sparetips.

Enten du sparer til drømmeferien med kjæresten eller bare ønsker å spare opp penger til en ekstra buffer kan disse fem sparetipsene være noe for deg.

Våre fem beste sparetips:

 1. Spar på både lang- og kortsikt
  Start langsiktig sparing i en spareform der avkastningen kan forventes å overstige lånerenten og summen av inflasjon og skatt. Mikrosparing er også et alternativ hos mange banker: det vil si at du kan spare mellom 10-50 kroner hver gang du drar kortet.
 2. Felles sparing
  Lag felles sparemål med familien, vennegjengen eller kjæresten. Det er lettere å spare sammen med noen. Lag en felles sparekonto der dere sparer til noe sammen: enten det er drømmeferiene eller nytt kjøleskap eller for å kvitte dere med gjeld.
 3. Ikke «spar deg til fant»
  Det er viktig at du setter deg realistiske sparemål. Det er dumt hvis du setter alle pengene på sparekontoen slik at du ikke har penger til noe. Sett deg ned å få oversikt over hvor mye du har råd til å spare hver måned.
 4. Få oversikt over hva du sparer
  Det finnes mange gode spare apper som gir deg god oversikt over økonomien din. En av de nyeste på det norske markedet er DNBs SPARE. Du kan også laste ned apper som gir det oversikt over hva du kan kutte av kostnader.
 5. Prioriter nedbetaling av gjeld
  Det kan være fristende å ta opp forbrukslån og leve på kreditt i perioder der det er litt trangt, men det kan bli veldig dyrt i lengden. Prioriter derfor alltid å nedbetale på forbrukslån, kredittgjeld og nedbetal boliggjeld.

 

Fakta om Verdens sparedag

Hvert år siden 1924 har 31.oktober blitt markert som Verdens sparedag. Opprinnelig var hensikten å fremme sparing for på den måten å sikre levestandard og god økonomi. Mange av aktivitetene har helt fra starten av vært ment for barn og ungdom.

I år er temaet for Verdens sparedag «Vår fremtid starter med sparing». Hensikten med dagen, som er i regi av World Savings Banks Institute (WSBI), er å øke publikums bevissthet omkring betydningen av å spare.

 

Kilde: FinansNorge og http://www.world-savings-day.org/

/media/77460/julia-raasch-153532.jpg

Spink eller spar?