6 råd for smart bruk av feriepengene

6 råd for smart bruk av feriepengene

Feriepengene på konto - den følelsen. Før drømmene fører deg til en strand sydover med en paraplydrink i hånden, kan det være lurt å få oversikt over dine økonomiske forpliktelser først.

Juni er måneden vi får feriepenger og for de ekstra heldige, litt igjen på skatten. Mens mange av oss velger å bruke feriepengene på nettopp ferie, er det flere som benytter muligheten til å komme ovenpå med det de skylder. I følge tall fra Lindorff fjernet nordmenn faktisk hele 600 millioner kroner i inkasso til sammen i 2017.

Rådgiverne i Lindorff har lagt merke til at mange er flinke til å gjøre opp inkassosakene sine i løpet av sommeren.

- Det har vært en jevn økning de siste 15 årene. Juni er den måneden folk fokuserer mest på å betale ned gjeld i løpet av året, forteller Ida i Lindorff.


Forpliktelse først - ferie etterpå
Med en velfylt konto er det lett å la seg friste og det fører fort til at pengene brenner opp i lommen. Nesten uten at du merker det. Et tips er å planlegge hvordan du skal forvalte pengene dine slik at du kan benytte noen av de ekstra kronene til å rydde opp i økonomien din.

 1. Betal ned kortsiktig gjeld som for eksempel inkassosaker og kredittkort
  Med en stram økonomi er det fort gjort å bruke litt mer enn du har råd til på kredittkortet. Feriepengene er dermed en ypperlig mulighet å kvitte seg med inkassogjeld eller kredittkortgjeld. Jo fortere du betaler, jo mindre ekstra kostnader får du. Vil du kvitte deg med inkassogjelden kan du logge inn på vår selvbetjeningsportal for å få full oversikt over dine saker.
 2. Opprett en bufferkonto
  Om du ikke alt har en bufferkonto bør du opprette det nå. Det er faktisk billigere å låne penger av seg selv enn å låne av kredittkortet. Vanligvis anbefales det å legge av penger på 2-3 månedslønner, men det kan være en utfordring for de fleste å spare opp så mye. Det viktigste er å legge av et beløp som speiler utgiftene dine slik at du får dekket for eksempel nedbetaling av lån. 
 3. Betal ned gjeld til familie eller venner
  Det er mindre kjipt under neste familiemiddag om du ikke skylder penger til for eksempel mamma eller pappa. Betal tilbake gjeld til eventuelle venner eller familiemedlemmer så har du har samvittigheten ren neste gang du skal på ferie.
 4. Spar
  Vil du kjøpe bolig en dag eller en ny El-bil? Da bør du begynne å spare. Sett av ønsket beløp på en BSU-konto eller opprett en spareavtale på en høyrentekonto. Ønsker du et lengre tidsperspektiv på sparingen kan det være lurt å investere i aksjefond. Synes du det er vanskelig å komme i gang med sparingen? Les våre beste sparetips.
 5. Betal ned på langsiktig lån
  Benytt muligheten når renten fremdeles er lav og spytt inn litt ekstra i boliglånet ditt.
 6. Sett opp et feriebudsjett
  Det er enklere å få oversikt over hva du kan bruke i løpet av ferien og hvor du eventuelt kan spare inn noen kroner om du bruker budsjett. Lurer du på hvordan man setter opp et budsjett? Les slik setter du opp budsjett.

  Det viktigste er at du ikke bruker penger på en ferie du ikke har råd til. Er det ikke rom i lommeboken for ferie i år, finnes det rimelige måter å få feriefølelse på. Vær fornuftig først – og kos deg etterpå. Da er det lettere å nyte den paraplydrinken på stranden i sommer.

 


Vil ha flere tips til bedre privat økonomi?