Årets turjente sine beste tips til en vellykket Norgesferie

Årets turjente sine beste tips til en vellykket Norgesferie

- Det krever ikke så mye for å oppdage mer av Norge. Det er bare å pakke sekken, sier Bodil som ble kåret til Årets Turjente 2017.

Få ting er bedre enn å gå i fjellet. Og det kan gjøres veldig rimelig. Det er dermed mange som har vendt snuten mot høyfjellene i sommer og byttet ut den klassiske sydenturen med telt og friluftsaktiviteter i norsk natur.  

- Det viktigste er å ikke forvente at turen skal bli perfekt og ta det litt som det kommer, sier Bodil.

Begynn med det du har
Det beste med naturen er at den er gratis og med allemannsretten har du rett til å ferdes hvor du vil. Tar du med telt, sover du gratis. Velger du å ta inn på turistforeningens hytter, sover du veldig billig. I følge Bodil kan det fort bli dyrt å kjøpe inn nytt turutstyr til ferien. Hun anbefaler dermed å begynne med det du har og låne resten. Hør med venner eller sjekk ut finn.no. Noen butikker leier også ut utstyrspakker til to personer til en rimelig penge i sommer. Er det noe du midlertidig ønsker å investere i, mener Bodil at det er viktig med en sekk som passer. 

- Du kan få en dårlig fjellturopplevelse med dårlig sekk. Prøv dermed alltid sekken før du kjøper den. Med vekt!

Les også: Fjellvettregler for bedre økonomi

Bo billig på telttur
Det er lurt å campe i nærheten av en vannkilde

Planlegg turen

Det er lurt å planlegge litt før turen. Bodils tips er å sjekke ut kartet før en topptur. På den måten kan du finne høydemeter, se hvor lang tid du kommer til å gå og sjekke om det er vannkilder på turen. Husk å ta med deg nok mat og drikke.  Blir teltet ditt hotell for turen, er det lurt å tenke på et par ting. Bodil er en erfaren telter og har et par tips.

- Du behøver ikke telte så langt fra bilen. Et par meter opp i skogen så er du fort isolert fra trafikken. Så kan du ta turen derifra videre. Jeg anbefaler også ofte folk å campe ved en vannkilde. 

Det viktigste er å kose seg på turen. Ikke gå lengst, fortest eller bestige den høyeste toppen.
Bodil

Pakk smart
Det er en kunst å pakke smart når du skal på ferie. Bodil har etter hvert blitt en god pakker etter et par turer i fjellet. Hun lager lister som hun fyller på etter hver tur slik at det blir lettere å pakke sekken.

- Jeg har laget to pakkelister, en første prioriteringsliste med alt det nødvendige jeg må ha med og en andreprioriteringsliste med ting jeg tar med om jeg har plass.

Et lurt tips for nybegynnere er å ta en tur i nærområdet først. Da ser du med en gang hva du la igjen hjemme. Du kommer langt med soveposen, liggeunderlag, primus og telt. Men om du kutter fingeren eller får hull i teltet, kan turen fort få en annen vending. Dermed er det to ting hun alltid pakker.

- Jeg pakker alltid med lappesaker og et lite førstehjelpsskrin. Det anbefaler jeg alle å ta med i sekken.


Les også: De klassiske feilene du gjør på ferie

Vær klar for å bli hektet
Bodil kjøpte telt for to år siden til en helg på Vinjerock-festivalen i Jotunheimen. Det ballet fort på seg videre derifra, og hun endte med ikke mindre enn 50 utenetter i 2017 som ga prisen «Årets Turjente 2017».  

Du får så innmari mye igjen av å bare pakke sekken. Våkne blant en saueflokk. Lære å fiske. Ta inn solnedgangen. Du blir fort avhengig
Bodil

For Bodil selv, får hun mer mestringsfølelse og selvtillit for hver gang hun er på tur. Nye utfordringer som hun løser underveis, en ny topp som blir besteget. Plutselig blir ett telt til tre og en kniv blir til 10. Og to netter i telt til 50 netter. Med andre ord, du blir fort hekta på tur i Norge.

bålpizza
Bodils populære bålpizza som lages på Primus. Sjekk instagramprofilen til Bodil for flere mat- og turtips, @bodildall.

Årets Turjente sin huskeliste til Norgesferien

  • Det er lemmen-år. Ikke drikk stillestående vann.
  • Det er ildforbud de fleste steder i Norge. Et tips er å ta med deg varmt vann i termos.
  • Husk å ta med nok drikke til turen. I denne varmen kan det være lurt med en sportsdrikke i tillegg til vannet for å få i seg litt salter.
  • Ta med en varm genser på toppturen. På toppen blir det fort kaldt.
  • Husk også underlag til teltturen. Det er viktig å isolere fra undersiden slik at man ikke får kulden fra bakken.
  • Ta med mat som kan lages med enten varmt vann eller Primus hjemmefra. Du kan lage mye gode måltider på tur, i tillegg sparer du penger på å ta med deg mat.