Bruk Black Friday smart

Bruk Black Friday smart

Det er fristende å kjøpe mer enn du trenger på Black Friday. Hvis du likevel ønsker å benytte anledningen til å få med deg gode tilbud - hvorfor ikke få mest ut av pengene? Les våre tips til hvordan du kan bruke Black friday smart.

National Retail federation har gjort en undersøkelse om hvordan amerikanske forbrukere tenker på Black Friday. Undersøkelsen viser at mange av forbrukerne føler de er nødt til å kjøpe fordi tilbudene er for gode til å gå glipp av. Siden Black Friday også er populært i Norge er det sannsynlig at mange av oss føler det samme. Da er det fort gjort at tilbudsfesten koster mer enn den smaker fordi du kjøper ting du egentlig ikke trenger.

Du kan likevel shoppe på Black Friday uten å tømme lommeboken, hvis du gjør det på en smart måte.

 

  • Start med et budsjett: For å unngå at du ryker på impulskjøp bør du sette opp et budsjett for hvor mye du har råd til å bruke. Lag en oversikt med hva du skal kjøpe og sett prisgrenser for varene du skal ha. Les mer om hvordan du setter opp et budsjett.
  • Ikke bruk penger du ikke har: Den viktigste forutsetningen for å handle smart på Black Friday er at du har penger til det. Ikke bruk penger du ikke har ved å handle på for eksempel kredittkort.
  • Sjekk prisen: For å kunne friste med ekstra høye rabatter og samtidig tjene mest mulig, er det flere butikker som setter opp prisene sine før Black Friday. På prisjakt.no kan du sjekke prisutviklingen også før Black Friday. 
  • Kjøp noe du har hatt lyst på lenge: Har du tenkt på noe du har ønsket deg lenge, men som er for dyrt å kjøpe til full pris? Da er det lurt å slå til på Black Friday.
  • Kjøp noe du vet at du trenger: Pleier du å utsette kjedelige, men nødvendige kostnader? For eksempel en oppvaskmaskin eller kjøleskap som bør byttes ut. Det føles bedre både for deg og lommeboken å kjøpe nødvendige ting på salg. 
  • Ikke fall for butikkenens mersalgs-triks: Mange butikker plasserer varer taktisk så du skal bli fristet til å handle mer. For eksempel i enden av hyllene, på egne utstillingsbord og ved kassen. Skal du handle på nett er det vanlig at butikken frister med flere produkter relatert til det du har i varekurven.
  • Kjøp julegaver: Har du ikke begynt å handle inn julegavene ennå? Da kan det være lurt å ta julehandelen på Black Friday. Lag en liste over hvem som skal få julegave i år og inkluder denne i budsjettet.
GJØR UNNA JULEHANDELEN: Det er lurt å benytte seg av tilbudene til å handle julegaver.
  • Sjekk detaljene: Husk å sjekke alle detaljer ved kjøpet. Varene du kjøper kan bli mye dyrere hvis du ikke har tenkt på porto og tollreglene for netthandel. Du slipper å betale merverdiavgift hvis varene har en verdi på under 350 kroner inkludert frakt. Det er også lurt å sjekke vilkårene for retur og bytte om det viser seg at buksen du kjøpte ikke var så fin likevel.
  • Bruk gavekort: Har du et gavekort eller tilgodelapp du har glemt å bruke? Hvis du bruker gavekortet på Black Friday får du mer for pengene dine.

  • Identifiser triggerne dine: Identifiser hvilke triggere som utløser følelsen av at du må kjøpe noe. Blir du lett fristet av tilbud, er det lurt å huske på at det kun er en impulsfølelse og at den er som regel kortvarig.