Hva vet russen om privatøkonomi?

Hva vet russen om privatøkonomi?

Noen russ bruker flere hundre tusen på russefeiringen. Andre velger å tenke mer økonomisk. Mari forteller om hvordan det er å være russ av den sistnevnte typen.

Mari er en russ på 19 år, bor på hybel og har to jobber. Hun kan gjerne oppfattes som en utradisjonell russ som strider mot russen vi vanligvis leser om i avisene. Hun er nemlig Budsjettruss.

Russetiden er et stort pengesluk. Jeg og vennene mine bestemte oss tidlig for å bli Budsjettruss
Mari

Satt opp budsjett

I russetiden går tusenlappene fort. For dem som konkurrerer om prisen for årets russelåt eller årets russebuss, går pengene enda fortere. Ida forteller at hun også ble ivrig i starten med å kjøpe dress og klær med logo til russegruppen hennes. Dermed stoppet hun opp og regnet seg frem til hva hun hadde brukt før landstreffet.- Etter jeg regnet litt på hva jeg hadde brukt satt jeg opp et budsjett med en oversikt over hvor mye jeg kunne bruke frem til 17. mai, sier Mari.Det betyr nødvendigvis ikke at Budsjettrussen skal følge et type budsjett. De velger å leve budsjettvennlig under russetiden.- Vi ville unngå å bruke unødvendig mye penger på ting som er dyrt som for eksempel russevan. Derfor gikk vi sammen om å være budsjettruss, sier Mari.Det har likevel gått en del penger for Mari også, selv om hun er budsjettruss. Hun kom frem til at russetiden kom til å koste henne omtrent 13.000 kr.

Les mer: Slik setter du opp budsjett. 

Syns andre russ også er fornuftige med pengene  

Det er tydelig at Mari er en fornuftig ungdom, men hvordan er andre russ?

Jevnt over er de fleste jeg kjenner fornuftige med pengene. Det er få som bruker overdådige beløp selv om det selvfølgelig finnes et par av dem også
Mari

Hun fikk erfare et par av dem under Landstreffet i Kongeparken.

- Det er blitt veldig populært med opprigg for bussen. Dette er veldig dyrt, sier Mari

Ellers er vennene hennes oppmerksomme på hva de bruker under russetiden. Dette gjør det lettere for Mari å holde seg til budsjettet uten å bli fristet.

 

Russ = økonomisk selvstendig?

Etter en ellers lang fest skal mange av dagens russ ut av sitt trygge rede hjemme hos mamma og pappa. Er russen og dagens ungdom klare for å bruke egne vinger og fly selvstendig?- Jeg bor alene på hybel og har lært meg å styre egen økonomi. Prinsippet er ikke å bruke penger jeg ikke har, sier Mari.Dette har hun lært av foreldrene. Digitaliseringen har gjort at lettvinte, men dyre løsninger som forbrukslån, avbetaling og handel på kreditt kun er noen klikk unna. Når ungdommen i dag hele tiden blir eksponert for nye trender, samtidig som de prøver å passe inn i dagens samfunn, er det lett å bli revet med- Jeg blir fort fristet av influencers til å ha det siste nye. Det er mye press fra sosiale medier til å hive seg på trendbølger, sier MariDette er hun ikke alene om. Så mye som 25% av ungdom i Norge mellom 18 og 24 år føler press fra sosiale medier til å kjøpe mer enn de burde i følge et norsk funn i ECPR (European Consumer Payment Report).Mari har ikke en plan på hvordan hun skal komme seg på boligmarkedet enda, men hun har på den andre siden tenkt på hvordan hun skal styre økonomi med lån, høyre utgifter og fast inntekt.- Jeg skal betale alle regninger først så skal jeg ha det gøy etterpå. Det viktigste er at lønnen skal vare hele måneden mener jeg, sier Mari.

Gode økonomiske rutiner

Det at man kun er russ en gang i livet kan gjøre at pengebruken kan gå over styr. Da er det fort gjort å pådra seg kredittgjeld eller inkassogjeld. Vi ser ofte at de økonomiske rutinene man skaper seg tidlig, følger deg videre. Dermed kan det være viktig å innarbeide gode rutiner fra ung alder.- For å unngå at regninger går til inkasso betaler jeg med en gang, sier Mari.I tillegg bruker Mari ofte mobilbanken til Sparebank 1 der hun har oversikt over det hun bruker penger på.- Jeg sjekker alltid hva som har kommet inn og hva som går ut. Dette pleier jeg å skrive ned, sier Mari.Ble du inspirert av Mari til å ordre opp i økonomien? Les tips til bedre økonomi.