Slik betaler du restskatten

Slik betaler du restskatten

Baksmellen kan gå hardt ut over privatøkonomien. Heldigvis finnes det måter å bli kvitt restskatten

Betalte du litt for lite skatt i fjor? Baksmellen kan være en uhyggelig affære for de fleste, spesielt før sommer og ferietid. Om skatteoppgjøret kom som et sjokk og du ikke har pengene liggende, er det noen grep du kan ta for å spare opp beløpet du skylder.

Frist 20.august
I år skal restskatten betales innen 20.august dersom du fikk skatteoppgjøret i juni. Er oppgjøret på over 1000 kr skal du ifølge Skatteetaten betale i to omganger. Har du fått baksmellen i juni er det dermed to datoer du bør føre i kalenderen. Første faktura forfaller den 20.august og neste faktura den 24.september. For å unngå høye forsinkelsesrenter er det viktig å betale innen fristen.

Se over økonomien din
Det første du bør gjøre er å få en oversikt. Hvilke ferier skal du på i sommer? Hvor mye penger har du å rutte med? Hvor mye penger kommer det til å gå i sommer? Sett gjerne opp et budsjett på månedene fremover og planlegge økonomien din. Sjekk hvilke utgifter og hvilket forbruk du kan spare inn på som for eksempel mat, take away kaffe og andre pengetyver. Les mer her om hvordan sette opp budsjett. Opprett deretter en konto i nettbanken hvor du kan legge av penger i løpet av sommeren til å betale ned skatten. Se om du kan få inn penger på skattepenger- kontoen med noen av disse grepene:

Selg nedstøvet utstyr fra garasjen og klesskapet: Er du skyldig i å eie et golfsett fra den gangen du skulle realisere golfdrømmen, men som knapt er brukt? Eller har du en dyr veske som er for fin til å bli brukt? Nå kan det være lurt å ta en liten gjennomgang av gjenstander og plagg som sjelden ser dagens lys. I dag kan man selge alt mulig brukt i forskjellige kanaler, avhengig av hva du ønsker å bli kvitt. Golfsettet kan for eksempel både legges for salg på Finn.no og på Facebookgrupper, mens vesken passer best på Tise.

Nedstøvet golfutstyr i garasjen som ikke har sett dagens lys? Da kan det være lurt å selge det.

Bruk feriepengene: Om du ikke har brukt feriepengene allerede, gjør du lurt i å bruke denne ekstra inntekten på å betale baksmellen. Betaler du med en gang, slipper du hodebry og bekymring over skattepengene i sommer.

Sjekk kontoen: Har du noe penger liggende på en sparekonto? Gå over kontoen å se om du har midler til å betale ned enten hele eller deler av skatteoppgjøret.

Spar inn på ferien: Pengene henger som regel veldig mye løsere i lommeboken når du er på ferie. Har du fått baksmell bør du tenke over forbruket i sommer. Du kan spare en del på bevisst pengebruk, og kose deg samtidig. Om du klarer å spare ned på dette kan du legge av litt penger i sommermånedene. Om du ikke får råd til ferien i år kan du sjekke hvordan du kan få en rimelig feriefølelse.

Be om et forskudd på lønn og ekstravakter: Om det er mulig kan det være lurt å be om et lite forskudd på lønnen om din arbeidsgiver tillater det. Husk på at lønnen da skal vare lengre enn normalt. Hør også om det er mulig å få jobbe noen ekstra vakter over sommeren for å øke inntekten.

Spør banken din om hjelp: Hos banken kan du be om å få kun betale renter og avdrag på boliglånet slik at du får sjans til å spare litt ekstra frem til august.
Selv om det kan være fristende er det er lurt å unngå å bruke kredittkort og forbrukslån på å betale ned skatteoppgjøret.

Unngå restskatt til neste år 

Sjekk skattekortet ditt og juster opp prosenten for å unngå smell til neste år. En annen ting du kan gjøre er å høre om arbeidsgiveren din kan trekke deg litt ekstra i skatt per måned. For eksempel 500 kr eller 1000 kr. Alt etter hva som passer din økonomi. Dette er også en fin måte å spare penger på. Ønsker du flere spare tips? Les våre beste sparetips her. 

Har du fått purring- eller inkassokrav? Logg inn på vår selvbetjeningsportal og få oversikt.

Trenger du hjelp?Ta kontakt så hjelper vi deg.